viernes, 20 de mayo de 2011

Gas pebre o spray OC

Durant aquesta setmana s'estan produint manifestacions per la democràcia a les ciutats d'Espanya. València no és menys i a la plaça de l'Ajuntament la gent es concentra.
La junta electoral va prohibir les concentracions el dia de reflexió i el Diumenge d'eleccions.
Davant d'aquesta situació em vingué al cap mesures de persuasió que es podrien emprar i (encara que no se fins a quin punt és legal i espere que no es done mai) vaig pensar en el famós spray anti-persona.
El gas en qüestió es troba en un recipient d'alumini barnitzat per a evitar la corrosió amb una capacitat d'uns 30 mL. l'espray en qüestió té com a principal característica que es tracta d'un agent lacrimògen (irrita les glàndules lacrimals) i per tant pot produir ceguera parcial durant un període de temps.

De qué es composa dit spray?

El principi actiu d'aquest gas químic és la Capsaïcina. Aquest compost orgànic és el responsable del sabor picant d'alguns aliments i és el principi actiu de les pebreres.

Quins efectes presenta el spray?

L'exposició al spray és ineficaç en cas de tindre els ulls tancats ja que la irritabilitat es du a terme en la còrnia dels ulls. Una volta s'obrin els ulls pot afectar provocant una sensació de cremor i per tant impedint obrir els ulls completament.
Així i tot la capacitat de realitzar tasques físiques no es troben alterades.
Transcorreguts 15 segons des de la seva aplicació la pell comença a irritar-se provocant erupcions.

Com contrarestar els efectes?

La capsaicina és un oli per tant insoluble en aigua. Rentar els ulls amb aigua no és una mesura eficaç per poder eliminar el producte. Un possible remei casolà és l'aplicació de llet i/o detergents que poden arrastrar i eliminar els greixos.
A més es recomana el parpelleig continu per poder provocar la llàgrima que ajude a eliminar part de la substància.

És legal a Espanya?

Els sprays OC són legals a Espanya. Els aprovats tenen una composició del 5% en spray i/o una composició de 22 gr.

Per tant, per concloure, podem dir que si sou afectats per aquestos sprays el millor remei és l'aplicació d'un desengreixant que ajude a la eliminació de la Capsaicina.

jueves, 19 de mayo de 2011

Endeavour i l'espectròmetre AMS



Quan vaig assistir a la xarrada sobre la possibilitat de vida extraterrestre, el professor Peretó va fer una afirmació que vaig guardar al meu disc dur cerebral. "Sols som capaços de detectar allò que entra dintre dels nostres models. Tal volta calga reformular la nostra naturalesa per poder descobrir noves biosferes".

I es que moltes voltes creiem poder detectar qualsevol evidència amb els nostres instruments ultra-sofisticats i sensibles, però hi han tantes variables que escapen al nostre detector que cal reformular les nostres lleis i canviar el nostre model mental.

Una prova és l'última missió de L'endeavour que transportà fins a l'estació espacial internacional el AMS (Espectròmetre magnètic Alfa). Aquesta instrumentació permetrà als investigadors explorar els rajos còsmics.
Els rajos còsmics son partícules d'alta energia presents a tot l'univers. Una de les finalitats es trobar l'origen d'aquestos. Es creu que provenen dels camps magnètics generats en estrel.les mortes. A més, estudiarà si els rajos còsmics provenen de la col.lisió de partícules de l'anomenada "matèria obscura", substància encara misteriosa que es pensa conforma el 90% de l'univers.

També s'espera trobar partícules d'Anti-Heli, partícules que es generaren durant el Big Bang.

Així doncs, podríem dir que es suma un nou recurs per poder "caracteritzar" allò que encara no coneguem al no correspondre al 100% amb les nostres lleis o models. Es a dir, l'Univers.

I aquesta meravella tecnològica i instrumental ha sigut transportada per l'Endeavour. El transbordador espacial de la NASA que sortí el passat dilluns de Florida en el que probablement siga el seu últim viatge després de 133 missions i 3 dècades.

Un sabies que per a finalitzar el post:

Sabies que...el nom de l'Endeavour és en honor al capità Cook? És el nom de la primera nau del capità James Cook, navegant, explorador i cartògraf britànic.

Doncs res, esperem resultats del nou espectròmetre. Bona nit!

miércoles, 18 de mayo de 2011

10% del nostre cervell...mentides!


Caminant per València, camí de la biblioteca, vaig trobar al semàfor un cartell que deia, "Sólo usamos el 10% de nuestro cerebro".

Ja fa temps que aquesta mateixa frase l'escolte a la ràdio i televisió en anuncis que conviden a exercitar la nostra capacitat cerebral, llig als anuncis dels periòdics i revistes mètodes i tècniques que milloren i "potencien" les nostres virtuts cerebrals.

Sempre tenia un xicotet "però" al voltant d'aquesta qüestió i és que mai escoltava a experts dir res al respecte d'aquestes "tècniques", sempre eren pàgines d'astrologia, ciències alternatives, etc, etc..

Així que vaig decidir informar-me al voltant d'aquesta qüestió i quina va ser la meva sorpresa al trobar que no és, ni de prop, verídica aquesta afirmació.

És totalment fals que sols s'empre un 10% de la nostra capacitat cerebral.

La primera raó per la que podem considerar falsa l'afirmació i tal volta la més visual son les ressonàncies magnètiques i els TACs, ja que aquestos mostren que en funció de la activitat que estiguem realitzant s'activen unes zones o d'altres del cervell. És a dir, el nostre cervell treballa de forma intermitent. Però TOT el cervell treballa en algun moment.

Però pensem en un moment donat en la gent que sofreix qualsevol tipus de lesió cerebral. Per desgracia, les conseqüències solen ser severs danys que afecten a la mobilitat, parla i sentits. En cas de que sols emprarem un 10% significaria que el 90% restant és inútil per a les nostres accions diàries i per tant, una lesió cerebral no deuria afectar de manera tan greu al individu (és qüestió d'estadística, no creieu?).

Alguns enllaços d'interés per ampliar informació:

Medtempus (blog de medicina)
86400 (blog de informació general)
ElTamiz (blog de cultura general)